Trening vida za otroke

“Čudežne oči” (od 8 do 12 let)
Trening vida za otroke "Čudežne oči" je enostaven, vendar zelo učinkovit način povrnitve normalnega vida pri otrocih. Naučili vas bomo nekaj preprostih vaj, ki jih delate skupaj z vašim otrokom. Učinek teh vaj je močno odvisen od skupinskega dela starša in otroka. Glavna vsebina teh vaj so ljubezen, zabava in igra. Če trening vida postane obveznost, se učinek zmanjša.

Delavnice "Čudežne oči" vas ne obvezujejo k dolgotrajnim in pogosto dragim terapijam. Na delavnici vas bomo naučili vaj, ki so dokazano učinkovite pri odpravljanju specifičnih težav, ki jih ima vaš otrok. Delavnice "Čarobne oči" so posebno učinkovite, če z vajami začnemo pri mlajših otrocih. Za uspeh ne potrebujete drage opreme in ničesar ni potrebno kupiti. Vaje so popolnoma varne in jih lahko delate doma.

Vseeno pričakujemo od vas, da si vzamete čas in delate vaje skupaj z otrokom. To je timsko delo!

Trening vida za otroke "Čarobne oči" je učinkovit pri kratkovidnosti (miopija), daljnovidnosti (hipermetropija), astigmatizmu, lenemu očesu (ambliopija), škiljenju (strabizem) in težavah koordinacije (sočasnega delovanja) oči.

Mladenič, ki je imel astigmatizem, je preveril.

Kaj počnemo?

Program "Čarobne oči" je bil razvit zaradi potrebe po enostavni in učinkoviti metodi, ki bi bila uporabna pri preprečevanju vse pogostejših težav z vidom pri otrocih po celem svetu. Raziskave so pokazale, da imajo praktično vsi otroci (98.8%) pri 6.letih popoln vid. Kjub temu se pogostost kratkovidnosti pri otroci od 7. ali 8. leta skozi zgodnje obdobje najstništva povzpne na visokih 25% pri 16-letnikih. V nekaterih azijskih deželah je kratkovidnih več kot 80% šoloobveznih otrok. V študiji opravljeni v Taipeiu, Tajvan, je bilo kratkovidnih celo 87% srednješolcev. Očitno je glede tega potrebno nekaj storiti, sicer bomo v nekaj generacijah vsi popolnoma odvisni od očal.

Program "Čarobne oči" je osredotočen na to, da nekaj spremeni.
V središču je odnos med staršem in otrokom.
Naravno popolen vid je prirojen in ga ima vsak.
Veščina gladanja je kakor vsaka druga veščina - je naučena.
Če je lahko uspešen en otrok, je lahko vsak.
Napredek dosežemo v ritmu življenja. Ne hitreje, ne počasneje.


Pri težavah z vidom pri otrocih, je običajen pristop predpis očal. Starši vedo, da je potrebno ta očala menjati včasih celo pogosteje kot enkrat letno. Dioptrija leč na očalih je vedno višja in višja. Očitno optika ni rešitev za dober vid. Očala pripomorejo h korekciji ostrine vida, vendar, ko snamete očala, ste še vedno kratkovidni. Resničen problem kljub očalom ostane.

Z vajami za vid lahko izboljšamo najpogostejše težave z vidom pri otrocih kot so kratkovidnost, daljnovidnost, astigmatizem, motnje koordinacije oči, "leno oko" in škiljenje.

Program delavnic "Čarobne oči" je osredotočen na osnovne principe, ki delujejo. Ne potrebujete drage opreme, nobene operacije, samo enostavne vaje, ki jih delate doma skupaj s svojim otrokom. Razmišljajte o vajah Čarobnih oči kot o "Tai chi-ju" za oči. Če so vaje preveč komplicirane ali zahtevajo različno drago opremo, potem to postane terapija ali rehabilitacija. V posameznih primerih je potrebno tudi to, vendar pa je v večini primerov, posebej če z vajami začnemo zgodaj, učinek vaj zelo dober in otroci odidejo domov s Čarobnostjo v očeh.

Primerna vaja, ki jo izvajamo nekaj minut večkrat na dan, vsaj desetkrat, je učinkovitejša kot izvajanje vaje uro ali dve skupaj 1-krat tedensko. Fiziologija otrok je zelo prilagodljiva in rezultati so običajno vidni zelo hitro. Če je zabavno, bodo otroci z veseljem sodelovali!

Kaj se dogaja na delavnicah?


Leo Angart je razvil program vaj Čarobne oči zaradi velike potrebe po preprostem in učinkovitem načinu, ki bi deloval pri najpogostejših težavah vida pri otrocih. Rezultat Treninga vida je povrnitev popolnoma jasnega vida in polne uporabe obeh očes.

Program Čarobne oči je sestavljen iz številnih zabavnih vaj in iger, ki so ustvarjene za razvijanje in povrnitev normalnega vida pri otrocih. Izbrali smo delavnice, ker smo ugotovili, da s tem načinom naenkrat lahko pomagamo velikemu številu otrok. Večja kot je težava z vidom, dolgotrajnejše in dražje je zdravljenje. Vendar pa večino težav z vidom pri otrocih odpravimo z vajami, ki se jih lahko varno izvaja doma.

Čarobne oči 1.dan 

Prvi dan delavnica traja 3 ure in je namenjena odkrivanju vidnega statusa. Najprej s tabelo s črkami preverimo kakšna je ostrina vida na daleč. Nato določimo mejo, kjer bi otrok lahko začel z vajami in od koder bi bilo opaziti izboljšanje.

Starši in otroci se bodo naučili preprostih tehnik za sproščanje oči. Veliko težav z vidom izvira iz napetosti v očeh, zato je zelo pomembno, da se energija med očmi in možgani pretaka.

Ugotovili boste, kakšen je vid vašega otroka in če je prisotna razlika med obema očesoma. Naučili se boste enostavnih vaj za povrnitev naravnega vida. Ena od težav, ki je pogosto spregledana, so težave s koordinacijo oči, pomembno veščino potrebno za branje. Raziskave so pokazale, da ima do 80% otrok, ki imajo težave z branjem (tudi tisti z disleksijo), težave z eno ali več osnovnimi tehnikami gledanja.

Domača naloga


Ob koncu prvega dne boste dobili domačo nalogo z eno ali dvema osnovnima vajama, ki sta posebej pomembni za vašega otroka. Za starše je to izziv, saj morajo spodbujati in motivirati otroka, da bo izvajal vaje. Leo Angart priporoča, da vajo izvajate naenkrat le nekaj minut in izvajanje vaj ponovite vsaj 10-krat v enem dnevu. Kratke in pogoste vaje imajo veliko boljši učinek. Vzemite si čas in vaje izvajajte čim pogosteje med eno in drugo delavnico. Vsekakor pa naj bodo vaje zabavne in otroka zanje nagradite!

Magic eyes class with kids and their parents.


Čarobne oči 2. dan

Drugi dan delavnic se veselimo napredka, ki ste ga dosegli. Pohvala in vzpodbuda sta pomembni orodji pri učenju. Ponovimo vaje in odgovorimo na vprašanja staršev in otrok.

Veliko otrok ima astigmatizem, zato preverimo tudi to in vas naučimo zabavnih načinov, kako se rešiti tega problema. Astigmatizem lahko zelo učinkovito odpravimo z vajami Treninga vida. V večini primerov astigmatizem pri otrocih izgine v nekaj dneh. Naredimo še več vaj za razvijanje sposobnosti križnega stranskega premikanja oči in ki hkrati izboljšajo delovanje možganov.

Naučili vas bomo, kako lahko izboljšate vid, da bo vidna ostrina boljša od običajnega 100% vida. Za zabavo bomo skušali izboljšati vidno ostrino do "sokoljega vida."

Na koncu delavnice, ko bodo otroci risali, bomo povzeli vse vaje in odgovorili še na zadnja vprašanja. V tem trenutku mnogo otrok ne bo več potrebovalo očal. Verjetno pa bo vseeno potrebnih nekaj ciklusov vaj, da se bodo otroci popolnoma znebili očal, odvisno od začetne dioptrije. Če je bila dioptrija pri otroku visoka, npr. -4,00, je nemogoče, da bi se spremenila na nič v le nekaj dneh, zato bomo delali vaje po stopnjah. Ko se vid otroku izboljšuje, dioptrijo na očalih zmanjšujemo za 0.50 ali 1.00 dioptrijo.

Zapomnite si, otroci so rojeni s Čarobnimi očmi!

Kaj pravijo ljudje…

"Imam zelo visoko dioptrijo. Vecina okulistov mi ni vedela povedati, kaj naj delam oz. kako naj izboljšam svoj vid. Tu pa sem dobila neposredne informacije o tem kako naj svoje oko »treniram«, kakšno hrano naj jem, vitamine, snovi ipd. Bilo mi je zelo všec. Sploh pa sprošcenost voditelja, njegov smisel za humor ter pripravljenost svetovati"

(Lena, 23 let)
Ljubljana

"Ugotavljam, da sem oci izvzemala iz svoje nege in pozornosti. Kot da je vse v zvezi z njimi samoumevno. Hkrati pa me je bilo ves cas strah, da se mi bo vid vedno bolj slabšal. V sebi sem prepoznala strah celih generacij pred mano. Bili so skoraj slepi na starost. Delavnica mi vliva optimizem in zavest, da sem odgovorna za svoje oci, torej za svoj vid. Za to, kako sem umešcena v svetu."

(Andreja, 55)
Ljubljana

"Izredno vesela sem, da sem se seznanila z možnostjo boljšanja vida po naravni poti. Zelo zelo me je navdušil nacin Leotove predstavitve, izvajanja, sprošcen, humoren nacin. Zelo dobro pripravljeno in uporabno gradivo, veliko prakticnih vaj kjer lahko takoj opaziš rezultate. Krasen je obcutek, da veš, da nisi usojen, da bi moral vse življenje nositi ocala, ampak lahko prideš z malo discipline v kratkem casu do jasnega vida"

(Neva, 47)
Ljubljana